doprava DOPRAVA ZADARMO!
pri objednávke príslušenstva nad 120€
Osobný odber OSOBNÝ
ODBER
servis PROFESIONÁLNY
SERVIS

hydrokolidy

Regulátory kyslosti

Regulátory kyslosti (kyseliny, zásady a pufre) majú dôležitú úlohu v potravinárskom priemysle. Kyseliny sa v príprave potravín používajú po stáročia, pretože významne prispievajú k chuti potravín.
Majú tiež významné konzervačné vlastnosti. Kyslé prostredie vytvorené týmito látkami bráni rastu mnohých mikroorganizmov. Kyseliny poskytujú potravinám ostrú charakteristickú chuť. Napomáhajú aj tvorbe gélov a účinkujú i ako konzervačné látky.
Najpoužívanejšie regulátory kyslosti : Najdôležitejšou, najúčinnejšou a najpoužívanejšou kyselinou je kyselina citrónová. Používa sa v potravinárskych výrobkoch, nápojoch a vo farmaceutickom priemysle. Je to zároveň aj najpoužívanejší potravinársky antioxidant. Kyselina fosforečná je druhým najpoužívanejším okyslovadlom v potravinárskom priemysle. Za túto pozíciu a dôležitosť vďačí jedinému produktu – kole. Soli kyseliny fosforečnej majú v potravinárskom priemysle široké použitie. Fungujú ako pufre, okyslovadlá práškov na pečenie a emulgačné soli pri príprave tavených syrov. Takto sa využívajú aj polyfosforečnany. Kyselina jablčná má podobné využitie ako kyselina citrónová. Uprednostňuje sa v nízkokalorických nápojoch, muštoch a jablkových nápojoch. Jej nevýhodou je vyššia cena. Kyselina mliečna sa široko používa pri výrobe cukroviniek, v konzervárenstve a ako surovina pri výrobe emulgátorov pre pekársky priemysel. Kyselina vínna bola prvým regulátorom kyslosti používaným vo veľkých množstvách v potravinárskom priemysle. V mnohých aplikáciách bola nahradená kyselinou citrónovou. Najviac sa dnes používa ako surovina na výrobu emulgátorov. Kyselina octová sa široko využíva najmä v konzervárenstve, pretože má bakteriostatické účinky. Kyselina fumarová je regulátorom kyslosti s najvýraznejšou chuťou. Má obmedzené použitie, pretože má malú rozpustnosť. Používa sa najmä v práškových pudingoch a nápojoch.


Filter
Cena