doprava DOPRAVA ZADARMO!
pri objednávke príslušenstva nad 120€
Osobný odber OSOBNÝ
ODBER
servis PROFESIONÁLNY
SERVIS

hydrokolidy

Potravinárske hydrokoloidy rastlinného a živočišneho pôvodu - želatinujúce látky, zahusťovadlá, stabilizátory...

Hydrokoloidy (gumy a slizy) sú proteíny a polysacharidy s rôznou pevnosťou, pružnosťou, hustotou a prehliadnosťou, ktoré ovplyvňujú textúru potravín. Podľa účelu použitia ich možno zaradiť do jednej, alebo viacerých kategórií, pretože majú buď alebo súčasne : želatinujúce ( želirujúce ), rôsolovacie, emulgačné, zahusťovacie a stabilizačné vlastnosti. pôsobia ako objemové činidlá, alebo povlakové látky. 
Sú schopné kontrolovať reologické vlastnosti a textúru vodných systémov, tým že stabilizujú emulzie, suspenzie a peny.
Uplatnenie hydrokoloidov v modernom potravinárstve má citeľne stúpajúci trend. Pre potravinárske aplikácie sa používajú výhradne prírodné hydrokoloidy – z rastlín, morských rias, živočíchov, alebo pripravené mikrobiálnou fermentáciou a modifikované prírodné hydrokoloidy. 
Najčastejšie sú používané ako zahusťovadlá - omáčok, pudingov, marmelád, zmrzlín, mliečnej detskej výživy, prípravkov a potravín pre dojčatá a malé deti, ovocných štiav, koláčových plniek a pod.
Hydrokoloidy sa využívajú aj ako stabilizátory labilných disperzií. U suspenzií zabraňujú sedimentácii drobných čiastočiek - napríklad kakaa v čokoládovom mlieku, ovocnej drene v pretlakoch a džúsoch,
alebo ako stabilizátory našľahanej peny v termizovaných krémoch, dezertoch, šľahačke, cukrárskych a pekárskych výrobkoch. Stabilizačný efekt majú prakticky všetky hydrokoloidy,
Niektoré majú vplyv malý (guarová guma), iné extrémny (napr. karagénan a xantánová guma)
Hydrokoloidy slúža aj ako želatinujúce látky vytvorením gélu tvoria textúru potraviny, ale túto schopnosť má iba málo hydrokoloidov. V potravinárstve sa na to používajú najmä agar, alginát sodný, gellanová guma, karagénan, mikrokryštalická celulóza, pektín, želatína a xantánová guma. Uplatňujú sa pri výrobe spotrebiteľsky atraktívnych rôsolov, aspikov, gumovitých cukroviniek, bonbonárskeho a ovocného želé,  V potravinárskom priemysle môžu byť hydrokoloidy aplikované  tiež ako náhrada lepku pri formovaní bezlepkových pekárskych výrobkov.

Filter
Pôvod
Použitie
Výrobca
Cena