Domáce Tiramisu v pohári: Pripravte si ho s nami krok za krokom!
Zbožňujete Tiramisu, ale radi by ste si ho pripravili úplne od základu, vrátane vlastnoručne upečených piškót? Potom ste na správnom mieste! V tomto recepte vás prevedieme prípravou nadýchaných domácich piškót a krémového Tiramisu, ktoré si zamilujú aj vaši priatelia. Pripravte si zástery a poďme na to!
Domáce piškóty: Základ dokonalého Tiramisu
Verte, či neverte, domáce piškóty pozdvihnú vaše Tiramisu na úplne novú úroveň. Sú nadýchané, jemné a perfektne sajú kávovú zmes.
Čo budeme potrebovať:-
160 g kryštálového cukru
-
160 g bielkov (približne z 5 vajec strednej veľkosti)
-
105 g žĺtkov (približne z 5 vajec strednej veľkosti)
-
160 g hladkej múky
-
Cukrárske vrecko s okrúhlou špičkou s priemerom 12 mm
-
Vykrajovačku na piškóty (alebo použite formu na piškóty)
Ako na to?
-
Príprava plechu: Plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie. Ak nemáte po ruke papier na pečenie a máte pocit, že by sa piškóty mohli lepiť, môžete plech veľmi jemne pomúčiť.
-
Vyšľahanie bielkov: Vo veľkej, čistej miske vyšľahajte bielky s cukrom do pevného, lesklého snehu. Sneh by mal držať tvar.
-
Pridanie žĺtkov: Opatrne vmiešajte žĺtky do vyšľahaných bielkov. Miešajte len tak dlho, kým sa nespoja.
-
Zapracovanie múky: Postupne, na dvakrát, jemne vmiešajte preosiatu hladkú múku. Miešajte stierkou krúživými pohybmi zdola nahor, aby ste zachovali vzdušnosť cesta.
-
Tvarovanie piškót: Pripravenú zmes preložte do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou. Na plech s papierom na pečenie striekajte podlhovasté piškóty s dĺžkou približne 12 cm. Nezabudnite medzi nimi nechať dostatok miesta, pretože pri pečení trochu narastú.
-
Pečenie: Pečte v predhriatej rúre na +180°C približne 10-12 minút, alebo kým nebudú zlatisté a pevné na dotyk. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.
Krémové Tiramisu: Nebeská pochúťka v pohári
Keď máte pripravené piškóty, je čas na ikonický krém! Toto Tiramisu pripravíme do pohárov, čo je praktické a vyzerá to skvele.
Čo budete potrebovať:
-
63 g žĺtkov
-
110 g kryštálového cukru
-
500 g mascarpone (studené)
-
250 ml smotany na šľahanie (min. 33%, studená)
-
200 ml kvalitného espressa (čím kvalitnejšie, tým lepšia chuť!)
-
40 ml kvalitného Amaretta (ak nemáte radi alkohol, môžete vynechať alebo nahradiť mandľovým sirupom)
-
Kakaový prášok na posypanie
-
Cukrárske vrecko (voliteľné, na jednoduchšie plnenie)
-
Štetec na potieranie piškót (ak používate domáce)
Ako na to:
-
Základ krému (pasterizované žĺtka): V nerezovej miske zmiešajte žĺtky s cukrom. Misku umiestnite nad hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ) tak, aby sa dno misky nedotýkalo vody. Šľahajte metličkou nad parou do zhustnutia. Dôležité: Neustále miešajte a kontrolujte teplotu – nemala by presiahnuť 62 °C. Cieľom je žĺtky pasterizovať a zahustiť. Keď zmes zhustne a získa svetložltú farbu, odstavte z pary a nechajte mierne vychladnúť.
-
Zašľahanie mascarpone: Do vychladnutých žĺtkov pomaly, po častiach, zašľahajte studené mascarpone. Miešajte, kým nezískate hladký a homogénny krém.
-
Vyšľahanie smotany: V samostatnej miske vyšľahajte smotanu na šľahanie do tuha.
-
Spojenie krému: Jemne a postupne vmiešajte vyšľahanú smotanu do mascarpone zmesi. Používajte stierku a miešajte ľahkými krúživými pohybmi, aby krém zostal nadýchaný.
-
Kávová zmes: V inej miske zmiešajte vychladnuté espresso s Amarettom.
-
Skladanie Tiramisu:
-
Na dno každého pohára uložte piškóty.
-
Ak máte domáce piškóty: Vezmite si štetec a trpezlivo potierajte piškóty pripravenou kávovou zmesou. Nasiaknuté piškóty poukladajte na vrstvu krému.
-
Ak používate kupované piškóty: Každú piškótu krátko namočte celú do kávovej zmesi (len na sekundu, aby nebola príliš mokrá a nerozpadla sa) a potom ju položte na krém.
-
Na piškóty pridajte vrstvu krému.
-
Celý proces opakujte, kým nie je pohár plný, pričom posledná vrstva by mal byť krém.
-
Povrch krému v pohári zarovnajte stierkou pre úhľadný vzhľad.
-
-
Chladenie a servírovanie: Naplnené poháre s Tiramisu prikryte a dajte chladiť do chladničky ideálne na minimálne 4 hodiny, no najlepšie cez noc. Krém stuhne a chute sa krásne prepoja. Pred podávaním posypte Tiramisu bohatou vrstvou kvalitného kakaového prášku.
A je to! Vaše domáce Tiramisu, pripravené s láskou a trpezlivosťou, je hotové. Užite si tento kulinársky zážitok, ktorý poteší každého milovníka sladkého.
Podeľte sa s nami v komentároch, ako sa vám Tiramisu podarilo!