Veľkonočné vajíčko: Dezert pre skutočných majstrov cukrárov, ktorý zvládnete aj doma!
Pripravte sa na Veľkú noc s dezertom, ktorý ohromí nielen chuťou, ale aj vzhľadom! Tento recept na luxusné vajíčko kombinuje exotické chute marakuje a kokosu s jemnou vanilkovou penou a krehkým cestom. S naším podrobným návodom a profesionálnymi tipmi sa z vás stane cukrársky majster a vaši najbližší pravdepodobne zostanú v nemom úžase!
Čo budete potrebovať?
Aby ste sa cítili ako v cukrárskej dielni, pripravte si nasledovné pomôcky a suroviny:
Pomôcky na veľkonočný dezert:
-
Silikónová forma na vajíčko s celkovým objemom 500ml
-
Forma na ovocný vklad s celkovým objemom 360ml
-
Cukrárske vrecká (2 veľkosti)
Suroviny na veľkonočný dezert:
Krehké cesto:
- 100g maslo
- 67g práškový cukor
- 200g hladká múka
- 34g vajce
- Štipka soli
Marakuja vklad:
- 160g pyré z marakuje
- 30g kryštálový cukor
- 6g pektín NH
Kokosový krém:
- 190g kokosové pyré
- 2 žĺtky
- 50g kryštálový cukor
- 1 plátok želatíny
- 60g kokosová pasta 100%
Vanilková pena:
- 90 ml mlieka 3,5%
- 1 žĺtok
- 120g profesionálnej bielej čokolády
- 180 ml šľahačkovej smotany (33% a viac)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- Štipka soli
Poďme na to! Krok za krokom k dokonalému dezertu:
Krehké cesto: Základ pre dokonalý zážitok
Všetky suché suroviny (múka, cukor, soľ) zmiešajte a preosejte do misy.
Pridajte maslo nakrájané na kocky a spracujte, kým nevznikne zmes pripomínajúca piesok.
Pridajte vajce a premiešajte, kým sa cesto nespojí.
Pred pečením cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 0,3 cm a vykrojte požadovaný tvar.
Pečte v predhriatej rúre na 150°C približne 10 minút, alebo kým cesto nie je zlatisté.
Nechajte vychladnúť.
Marakuja vklad: Exotická chuť v srdci vajíčka
Pyré z marakuje dajte do hrnca a zahrejte.
V miske zmiešajte cukor a pektín NH.
Keď je pyré zahriate, postupne vmiešajte zmes cukru a pektínu a priveďte do varu.
Zmes nalejte do pripravenej formy na vklad a nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť v mrazničke.
Kokosový krém: Krémová exotika
Žĺtky s cukrom vyšľahajte do penista.
Kokosové pyré zatiaľ zahrejte v hrnci.
Opatrne vmiešajte zahriate pyré do vyšľahaných žĺtkov a dobre premiešajte.
Vráťte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne.
Plátok želatíny namočte do studenej vody. Keď zmäkne, vyžmýkajte ho a pridajte do horúceho krému. Dobre premiešajte, aby sa želatína rozpustila.
Pridajte kokosovú pastu a premiešajte.
Nalejte do formy na vklad (na marakujový vklad) a nechajte úplne vychladnúť a stuhnúť v mrazničke.
Vanilková pena: Jemná a lahodná
Žĺtok vyšľahajte s cukrom do penista.
Mlieko zatiaľ zahrejte v hrnci.
Bielu čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre.
Opatrne vmiešajte zahriate mlieko do vyšľahaného žĺtka a dobre premiešajte.
Vráťte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým krém nezhustne.
Postupne vmiešajte horúci krém do rozpustenej bielej čokolády a dobre premiešajte, kým nevznikne hladká emulzia.
Pridajte želatínu, poriadne vymiešajte a nechajte krém vychladnúť.
Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do polotuha.
Postupne zapracujte vychladnutú čokoládovú hmotu do šľahačky.
Finalizácia vajíčka: Veľkonočný dezert je na svete
Do silikónovej formy na vajíčko naneste vrstvu vanilkovej peny pomocou cukrárskeho vrecka.
Vložte zmrazený vklad (marakuja a kokos).
Zalejte zvyškom vanilkovej peny.
Dajte do mrazničky na niekoľko hodín.
Dokončenie: Finálny lesk
Opatrne vyberte zmrazené vajíčko zo silikónovej formy.
Umiestnite vajíčko na podložku pod dezert.
Ozdobte podľa vlastnej fantázie – čokoládovými hoblinami, jedlými kvetmi, alebo ako my velvet sprejom z našej ponuky.
Vajíčko položte na upečené krehké cesto.
Tip od profesionálov:
Na tento dezert môžete využiť aj iné silikónové formy z našej ponuky. Získate tak skvelý dezert nielen na Veľkú noc.
Užite si tvorivý proces a prekvapte svojich blízkych týmto nádherným a chutným nielen veľkonočným dezertom! Dobrú chuť!