Zamatová vanilková Panna Cotta s jahodovým konfitom: Dokonalý dezert bez pečenia
Hľadáte dezert, ktorý je elegantný, úžasne krémový a zvládnete ho pripraviť aj bez zapnutia rúry? Vanilková Panna Cotta je talianska klasika, ktorá vždy zožne úspech! My ju dnes povýšime na novú úroveň vďaka intenzívnej vanilke a sviežemu ovocnému konfitu. Pripravte si lyžičky, toto je láska na prvé ochutnanie!
Čo budete potrebovať?
Panna Cotta – Smotanový základ
-
510 ml kvalitná šľahačková smotana (s vysokým obsahom tuku)
-
50 g kryštálový cukor
-
1 ks vanilkový lusk
-
4 g prášková želatína
-
2 PL studená voda
Jahodový konfit – Lesk a chuť
-
3 g pektín NH (pre dokonalú textúru a konzistenciu)
-
120 g jahodové pyré (alebo akékoľvek iné obľúbené ovocie – maliny, marakuja, čučoriedky)
Postup: Krok za krokom k cukrárskemu skvostu
1. Príprava želatíny
Do menšej misky dajte práškovú želatínu a zalejte ju studenou vodou. Premiešajte a nechajte pár minút odstáť, aby napučala a absorbovala všetku tekutinu. Hovoríme tomu "blooming" želatíny.
2. Vanilková smotana
V hrnci si pripravte základ. Smotanu nalejte do hrnca, pridajte cukor a vanilkový lusk. Ten pozdĺžne rozrežte a nožom z neho vyškriabte vanilkové zrniečka (dajte ich do smotany). Zmes zahrejte tesne pod bod varu (nemusíte nechať silno vrieť). Odstavte z ohňa.
3. Spojenie s želatínou
Do teplej (nie vriacej) smotanovej zmesi pridajte napučanú želatínu. Dôkladne premiešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
4. Chladenie základu
Pripravte si poháriky alebo dezertné misky na tácku. Zmes nalejte do 3/4 výšky pohárikov. Dajte chladiť do chladničky na minimálne 5–6 hodín, ideálne však cez noc, kým Panna Cotta úplne nestuhne.
5. Jahodový konfit s pektínom
V menšom hrnci zahrejte jahodové pyré. Keď dosiahne teplotu približne 60°C, pridajte pektín NH vopred starostlivo zmiešaný s trochou cukru. Povaríme len krátko, asi minútu, kým zmes nezhustne a neprejde varom. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
6. Finálny dotyk
Vychladenú a tuhú Panna Cottu vyberte z chladničky. Na povrch nalejte pripravený a už len vlažný konfit, aby sa neprehriala Panna Cotta. Naplňte pohárik až do plna. Dezert vložte opäť do chladničky, aby konfit stabilizoval, postačia cca 2 hodiny.
A máte hotovo! Váš elegantný, profesionálne vyzerajúci dezert je pripravený na servírovanie. Dobrú chuť!