Pečené nanuky: Moderný dezert na paličke
Prinášame vám recept na (nielen) u detí obľúbený, netradičný a vizuálne pôsobivý dezert, ktorý umožňuje pohrať sa s rôznymi kombináciami chutí, farieb a textúr. V našom recepte spájame lahodný čokoládový korpus s chrumkavou kakaovou sušienkou a osviežujúcim ovocným konfitom.
Pečené nanuky sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú niečo nové a chcú prekvapiť svojich blízkych. Tento recept je navrhnutý tak, aby ste si ho mohli prispôsobiť podľa vlastnej fantázie a vytvoriť si tak originálne nanuky vhodné nielen na detské oslavy, ale aj ako elegantný dezert na každú príležitosť.
Čokoládový korpus – Základ našej lahodnej pochúťky
Ako základ pre pečené nanuky použijeme piškótový čokoládový korpus, ktorý dodá dezertu správnu textúru.
Čo budeme potrebovať:-
Vajce: 3 ks
-
Kryštálový cukor: 120 g
-
Hladká múka: 120 g
-
Olej: 36 g
-
Voda: 36 g
-
Kakaový prášok: 15 g
-
Kypriaci prášok: 3 g
Ako na to?
-
Predhrejte rúru na 170°C. Pripravte si menší plech alebo formu (napríklad o rozmere približne 20x20 cm), ktorú vymažte a vysypte múkou, prípadne vysteľte papierom na pečenie.
-
Vajcia rozdeľte na bielky a žĺtky.
-
V čistej a suchej miske vyšľahajte bielky do tuhej peny. Postupne do nich zašľahajte polovicu kryštálového cukru, až kým nevznikne lesklý a pevný sneh.
-
V druhej miske vyšľahajte žĺtky so zvyšným kryštálovým cukrom do svetlej a nadýchanej peny.
-
Do žĺtkovej zmesi prišľahajte olej a vodu.
-
V samostatnej miske preosejte hladkú múku, kakaový prášok a kypriaci prášok. Tieto suché ingrediencie jemne vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Miešajte len krátko, aby ste predišli prepracovaniu cesta.
-
Nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov do kakaovej zmesi. Robte to postupne, na dvakrát alebo trikrát, pomocou stierky, jemnými krúživými pohybmi zdola nahor. Cieľom je udržať cesto čo najviac nadýchané.
-
Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 25-35 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
-
Upečený korpus nechajte vychladnúť vo forme, potom ho vyklopte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Krehká kakaová sušienka – Chrumkavé prekvapenie
Táto kakaová sušienka dodá pečeným nanukom úžasnú chrumkavú textúru a intenzívnu chuť.
Čo budeme potrebovať:-
Hladká múka: 150 g
-
Kakaový prášok: 15 g
-
Práškový cukor: 75 g
-
Maslo: 150 g
-
Mandľová múka: 40 g
-
Soľ: 1 g
-
Vajce: 1 ks
Ako na to:
-
V miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, kakaový prášok, práškový cukor, mandľovú múku a soľ.
-
Pridajte studené maslo nakrájané na kocky. Prstami rýchlo zapracujte maslo do sypkej zmesi, kým nevznikne drobivá zmes pripomínajúca strúhanku. Môžete použiť aj kuchynský robot s pulznou funkciou.
-
Pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Snažte sa cesto neprepracovať, aby nebolo tuhé.
-
Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte chladiť do chladničky na minimálne 30 minút, ideálne na 1 hodinu.
-
Predhrejte rúru na 170°C.
-
Na mierne pomúčenej ploche (alebo medzi dvoma listami papiera na pečenie) vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 3-4 mm.
-
Cesto preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10-15 minút, alebo kým okraje nezačnú jemne hnednúť.
-
Upečenú sušienku nechajte vychladnúť na mriežke.
Ovocný konfit – Osviežujúca náplň
Ovocný konfit dodá nanukom sviežu ovocnú vrstvu a prekvapivý kontrast k čokoláde.
Čo budeme potrebovať:
-
Ovocné pyré: 110 g (odporúčame malinové, jahodové, marhuľové alebo ríbezľové pre krásnu farbu a chuť)
-
Kryštálový cukor: 20 g
-
Pektín NH: 3 g (dôležitý pre správnu konzistenciu)
Ako na to:
-
V malej miske dôkladne zmiešajte kryštálový cukor s pektínom NH. To zabráni vzniku hrudiek, keď ho budete pridávať do pyré.
-
Ovocné pyré nalejte do malého hrnca a zahrejte na miernom ohni.
-
Keď je pyré teplé (nemusí vrieť), postupne prisýpajte zmes cukru a pektínu za stáleho miešania metličkou.
-
Varte za stáleho miešania na miernom ohni asi 1-2 minúty, kým zmes nezhustne. Konfit by mal dosiahnuť bod varu a variť asi minútu, aby sa aktivoval pektín a konfit získal správnu želatínovú konzistenciu.
-
Hotový ovocný konfit prelejte do misky a nechajte vychladnúť. Pri chladnutí ešte viac stuhne.
Pečené nanuky – Tvorivý proces
Čo budeme potrebovať:
-
Čokoládový korpus, ktorý sme pripravili dopredu
-
Mascarpone (množstvo bude závisieť od objemu rozdrobeného korpusu, pridávame postupne)
-
Ovocný konfit (pripravený podľa nášho predchádzajúceho receptu)
-
Sušienkový krém a drvené sušienky (alebo iná plnka podľa vašej ľubovôle, napr. orechový krém, karamel)
-
Kvalitná čokoláda na polevu (tmavá, mliečna, biela – podľa chuti)
-
Potravinárske farby (voliteľné, na zafarbenie čokolády)
-
Posypy na zdobenie: mrazom sušené ovocie, mleté oriešky, jedlé kvety, cukrové ozdoby
-
Modelovacia hmota a formy na kvetinky (na výrobu vlastných ozdôb, voliteľné)
Pomôcky:
-
Misky na miešanie
-
Forma na nanuky (silikónová je najlepšia pre ľahké vyklopenie)
-
Papier na pečenie
-
Stierka alebo lyžica
-
Malý hrniec alebo miska na vodný kúpeľ (na rozpúšťanie čokolády)
Postup výroby Pečených nanukov krok za krokom

Krok 1: Príprava základu – Vláčna hmota z korpusu
-
Vychladnutý korpus vložte do väčšej misky.
-
Pomaličky korpus rozdrobte. Môžete použiť ruky, vidličku alebo mixér s pulznou funkciou, kým nedostanete jemnú konzistenciu mrveničky. Dbajte na to, aby v hmote nezostali väčšie kúsky korpusu.
-
Postupne pridávajte mascarpone. Začnite s menším množstvom a starostlivo ho zapracovávajte do korpusovej mrveničky. Cieľom je dosiahnuť konzistenciu, ktorá pripomína plastelínu – mala by byť dostatočne pevná, aby držala tvar, ale zároveň vláčna a tvárna. Akonáhle ju stlačíte medzi prstami, mala by sa spojiť.
Krok 2: Plnenie foriem
-
Pripravte si formu na nanuky. Ak máte silikónovú, uistite sa, že je čistá a suchá.
-
Vložte do formy drevené paličky (ak to forma umožňuje).
-
Naplňte formy našou korpusovo-mascarponovou hmotou. Vezmite menší kúsok hmoty a poriadne ju prstami zatlačte do všetkých častí formy, najmä do rohov a okrajov, aby ste predišli vzduchovým bublinám a zabezpečili hladký povrch nanuku. Vytvorte akúsi "škrupinu", ktorá bude základom pre plnku.
-
Pridajte plnku: Do stredu nanuku, na pripravenú vrstvu z korpusovej hmoty, vložte ovocný konfit, krém s drvenými sušienkami alebo akúkoľvek inú plnku, ktorú ste si vybrali. Uistite sa, že plnka nepresahuje okraje formy.
-
Vrch nanuku zakryte zvyšnou korpusovo-mascarponovou hmotou. Jemne ju pritlačte prstami, aby sa spojila s okrajmi a nanuk bol dokonale uzavretý. Dbajte na to, aby bol povrch hladký a rovný.
-
Keď sú nanuky dokonale uzavreté, vložte ich do mrazničky. Nechajte ich zamraziť na niekoľko hodín, ideálne cez noc, aby boli úplne pevné a stuhnuté.
Krok 3: Čokoládová poleva a kreatívne zdobenie
-
Pripravte si čokoládovú polevu. Rozpustite si kvalitnú čokoládu (tmavú, mliečnu alebo bielu) vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre (s opatrnosťou, po krátkych intervaloch).
-
Ak chcete, zafarbite rozpustenú bielu čokoládu potravinárskymi farbami. Poriadne premiešajte, aby ste dosiahli jednotný odtieň.
-
Vytiahnite zamrznuté nanuky z formy. Vďaka mrazu by mali ísť ľahko vyklopiť.
-
Ponorte zamrazený nanuk do čokoládovej polevy. Držte ho za paličku a rýchlo ho ponorte do čokolády, potom ho jemne vytiahnite a chvíľku počkajte, nech prebytočná čokoláda stečie. Čokoláda na studenom povrchu nanuku rýchlo stuhne.
-
Položte nanuk na papier na pečenie, aby čokoláda úplne stuhla.
Krok 4: Finálne zdobenie a servírovanie
-
Ozdobte svoje nanuky! Môžete ich posypať rôznymi posypmi, mrazom sušeným ovocím, mletými orieškami alebo cukrovými ozdobami.
-
Kreatívne ozdoby: Ako sme to urobili my, môžete si vytvoriť vlastné ozdoby! Použite formy na kvetinky (v dvoch veľkostiach) a s pomocou tvarovacej hmoty alebo malého množstva zafarbenej čokolády si vytvorte lákavé kvietky. Pripevnite ich na ešte nestuhnutú čokoládu alebo ich prilepte pomocou trochy rozpustenej čokolády.
-
Nechajte ozdobené nanuky úplne stuhnúť.
A voilà! Vaše Pečené nanuky sú hotové. Sú ideálne na akúkoľvek oslavu, ako originálny dezert, alebo len tak pre radosť. Užite si túto sladkú a kreatívnu pochúťku
Odporúčané produkty: