Mtil, metylcelulóza (E461), 300g – 100%CHEF
Mtil od spoločnosti 100%CHEF je prírodný želírovací prostriedok (extrahovaný z celulózy zeleniny), jedinečný svojim efektom. Je opakom ostatných želírovacích činidiel: za tepla želíruje a za studena skvapalňuje. Pre najlepšie využitie je potrebné hydratovať v studenej tekutine alebo pri izbovej teplote pomocou elektrického mixéra, nechať odležať v chladničke, kým nedosiahne teplotu +3ºC až +4ºC a želírovať aplikáciou tepla: od približne +50ºC začína byť efektívny.
Mtil môže pôsobiť aj ako zahusťovadlo a studené spojivo (jedlé lepidlo). Vďaka tomu všetkému a vďaka svojej vysokej kapacite prevzdušňovania a emulgácie je zaujímavou prísadou do horúcich pien (sifónových aj ručných) a skvelým stabilizátorom pečených alebo dehydrovaných pusiniek.
Želírujúci efekt od +45ºC až +60ºC. Ak sa nezahreje, pôsobí iba ako zahusťovadlo. Vytvára transparentné a termoreverzibilné želé. Prezentácia vo forme rafinovaného prášku, neutrálna vo vôni a chuti.
Pri použití 10 - 15g / kg a zahriatí (+60ºC) vytvorí a stabilizuje horúce peny (s krémovou textúrou). Pri použití 20 g / kg rôsoluje a pri 30 g / kg aglutinuje. Pri použití v chlade, v pomere 20 g / kg, bude mať zahusťujúci účinok.
Dávkovanie: 15 až 30g / kg