Agar, želatinujúce činidlo (E406) – Albert y Ferran Adrià
Agar, želatinujúce činidlo (E406) vyvinuté Albertom a Ferranom Adrià, prestížnymi španielskymi šéfkuchármi, medzinárodne uznávanými pre svoju kreativitu a snahu o dokonalosť. Agar je extrahovaný z druhu červených rias (rodov Gelidium a Gracilaria), v Japonsku sa používa už od 15. storočia. V roku 1859 sa do Európy dostal ako charakteristická čínska potravina a začiatkom 20. storočia sa začal používať v potravinárskom priemysle. Je zdrojom vlákniny a je vhodný aj na menšie porcie. Napomáha k vytváraniu hutnejšieho želé ako klasická želatína.
POUŽITIE
- dávkovanie: mäkké želé - 2 až 4 g/l; pevné želé - 5 až 10 g/l
- za studene premiešajte a uveďte do varu
- rýchly želatinujúci efekt
- pre dokonalé stuhnutie je potrebné nechať želatínu odstáť
- po stuhnutí znesie teploty do +80°C
- v práškovej forme
- v kyslých roztokoch čiastočne stráca želatinujúcu schopnosť
Zodpovedný podnikateľ: Guzman Gastronómia SL, Mercabarna Longitudinal 5 N. 53, 08040 Barcelona, Španielsko.
Importér / Predajca v Slovenskej republike: ALVEX, spol.s r.o. Štefánikova 35, 900 28 Ivanka pri Dunaji, IČO: 34139435, Dič: SK2020364500