Xantana, xantanová guma (E415) – Albert y Ferran Adrià
Xantana, xantanová guma (E415) vyvinutá Albertom a Ferranom Adrià, prestížnymi španielskymi šéfkuchármi, medzinárodne uznávanými pre svoju kreativitu a snahu o dokonalosť. Xantán sa získava fermentáciou kukuričného škrobu baktériou nachádzajúcou sa najmä v kapuste. Xantán je hydrokoloidný, čiže na seba ľahko viaže vodu a vyznačuje sa vysokou zahusťovacou silou. Taktiež pomáha zadržiavať plyny v potravinách.
Zlepšuje textúru výrobkov, napomáha k udržiavaniu vlhkosti a v neposlednom rade predlžuje trvanlivosť výrobkov. Tieto vlastnosti sa využívajú predovšetkým pri náhrade lepku, pretože pomáhajú zlepšovať vlastnosti cesta vyrobeného z bezlepkových surovín. Xantán nestráca svoje vlastnosti dokonca ani pri zahriatí.
„Xantana je jedinečný produkt, ktorým môžete zahusťovať pokrmy ako polievky, omáčky, krémy, atď. - a to použitím minimálneho množstva a bez skreslenia počiatočnej chuti“
POUŽITIE
- rozpustné za studena aj za tepla
- možnosť zahusťovať aj alkohol
- špeciálne vhodný na zahusťovanie omáčok, smotany, štiav a polievok
- výhodou Xantana je predovšetkým použitie minimálneho množstva bez akéhokoľvek skreslenia počiatočnej chuti
- skladujte v chlade a suchu, držte mimo dosahu detí
Zodpovedný podnikateľ: Guzman Gastronómia SL, Mercabarna Longitudinal 5 N. 53, 08040 Barcelona, Španielsko.
Importér / Predajca v Slovenskej republike: ALVEX, spol.s r.o. Štefánikova 35, 900 28 Ivanka pri Dunaji, IČO: 34139435, Dič: SK2020364500